Boligindretning

Indretning med farver

I dag har vi utallige farver til rådighed, når vi indretter bolig. Og det kan virke svært, at vælge de helt rigtige farver, så hjemmet føles som et rart sted at være. Men sådan behøver det ikke at være.

sådan kombinerer du let farverne i din bolig med 60-30-10 reglen

fra LINUM DESIGN

   Eksempler på farvekombinationer: 

  • HVID er dominerende farve, grå er sekundær nuance og pink som accent 
  • MØRKEBLÅ er dominerende farve, brun sekundær, creme som accent 
  • SORT er dominerende farve, træ er sekundær nuance og hvid accent

60-30-10 reglen hjælper dig med at sammensætte og balancere farverne i din indretning. Reglen er generisk for alle boligstile, og benyttes af professionelle indretningsarkitekter. 

Konceptet er nemt. Brug 3 farver i din indretning, og du skaber balance i rummet. Det skal understreges, at en farve i 60-30-10 reglen inkluderer alle nuancer af farven. Flere nuancer af en farve skaber dybde, og det tilstræbes. Sådan fordeles de 3 farver, som indgår i indretningen: 

BAGGRUNDS FARVE dækker ca. 60% af alle flader i rummet, og bliver dermed den dominerende farve. Da 60% af alle farveflader i et rum er vægge og gulvflader, store tæpper og evt. større møbler, hvorfor du finder rummets dominerende farve på nogle af disse flader 

SEKUNDÆR FARVE dækker ca. 30%. Den sekundære farve skal understøtte baggrundsfarven. 30% af farvefladerne i et rum er typisk møbler og tekstiler som sengetøj, gardiner og tæpper 

ACCENT FARVE er de sidste 10%. Accent farve eller kontrast farve, bruges til at fremhæve ting i indretningen. Det primære er, at du vælge en farve, som er i kontrast til de andre farver. Kunst, puder, plaider og håndklæder, samt andre detaljer udgør ca. 10% af et rums farveflader. Det er ofte her, du finder accent farven.

Sådan anvender du 60-30-10 reglen i et rum

Tag nu et rum af gangen. Hvad er rummets dominerende farve? Hvilken farve vurderer du, at 60% af alle flader i rummet har?

På billedet ovenfor er 60% af farvefladen hvid, idet vægge, gardiner og sofa er hvid. Hvid er derfor den dominerende farve. Gulvet er gråt ligesom gulvtæppet, plaiden og puder, og grå er sekundære farve. Kontrastfarven er træ, i det loft og skammel er træ/flet.

Når du bruger 60-30-10 reglen så tænk på den som vejledende. Den præcise procentvise fordeling af farve i rummet er ikke afgørende for din boligstil. På billederne skifter sengetøjet farve, men indtrykket er stadig nordisk.

Det er heller ikke afgørende, om din kontrastfarve er én farve eller et mønster af farver.

Når du først kender 60-30-10 reglen, er det let at indrette sig med farver.

EN VARIANT AF 60-30-10 REGLEN

Ønsker du mere end 3 farver i et rum, så brug den variant af reglen, som kaldes 60-30-10-10 reglen. Her tilføjer du to kontrast farver i stedet for en.

Sengetæppe West fra Linum Design

Sådan skaber du sammenhæng i indretningen med farver

Når du har fundet frem til de tre (fire) farver i et rum, ved du, om der er balance i farverne, eller om du skal nedtone eller tilføje farve i det enkelte rum. Har du gennemgået flere rum er det en god ide, at koordinere farverne på tværs af rummene.

Der kan skabes sammenhæng i hele boligen ved at vælge den samme dominerende farve i alle rummene. Du skaber sammenhæng og variation, hvis du vælger de samme farver i alle rummene, og bytter om på fordelingen af farverne. Du kan også vælge at lade to-tre farver gå igen i det næste rum, og tilføje ny farve. På den måde kan du give opholdsrummene en mere aktiv atmosfære.

Inspiration til nye farver i boligen

Når du introducerer nye farver i indretning, sammensættes de i henhold til 60-30-10(-10) reglen, så der skabes balance i det enkelte rum. Det betyder, at sekundær farven understøtter den dominerende farve, mens accentfarve(n)/(rne) skaber kontrast.

Det er også en god ide at overveje, om der skal tages specielle hensyn til husets arkitektur, omgivelserne, vinduesrammens farve, gulvet, et stort maleri eller lignende. Kig på rummets proportioner og lys, og hvilken stemning du ønsker i rummet. Farver påvirker humøret og skaber baggrund for hverdagen.

Hent inspiration til valg af farver på farvehandlernes hjemmesider, feng shui, eller lav et moodboard. Du skal ikke overlæsse din bolig med farver. Når du bruger 60-30-10 reglen, er små farvestrejf i form af tekstiler, billeder eller kunst er nok til at give et rum karakter.

Men vigtigst: hvilke farver holder du mest af. Det er jo dig, der bor der.

Rigtig god fornøjelse

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev, får du tilsendt en rabatkode på 10% til dit næste køb (gælder ikke i forvejen nedsatte varer)

 

Med nyhedsbrevet får du inspiration, nyheder og tilbud før andre. Vi sender nyhedsbreve 3 - 6 gange årligt

Vil du have 10% rabat?

Vil du have 10% rabat?
Scroll til toppen